Erikcook
Image default
Offers

Het belang van een goed kussen bij nekproblemen

Heb je regelmatig last van veel nekklachten? Dan bestaat er een grote kans dat jij op een slecht kussen slaapt. Je wilt natuurlijk, na een fijne goede nachtrust, je dag lekker opgewekt beginnen. Er is niets frustrerender dan zowel hoofd- als nekpijn hebben. Een goed hoofdkussen is dan ook essentieel. Gedurende je slaap is het heel erg belangrijk dat je nek, hoofd, rug en de rest van je lichaam tot rust kunnen komen en ontspannen zijn. Dit is bevorderlijk voor de kwaliteit van je slaap. Natuurlijk klinkt dit alles eenvoudiger dan het daadwerkelijk is. Iedereen slaapt namelijk op een andere manier. Een geschikt kussen voor nekklachten vinden kan dus een flinke zoektocht zijn. Er zijn echter een aantal kenmerken die een (doorslaggevende) rol kunnen spelen bij jouw zoektocht naar hét kussen.

Lichamelijke eigenschappen, slaaphoudingen en matrassen

Het is ten eerste belangrijk dat een kussen goed past bij jouw lichaam. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt. Je dient in dat geval een kussen te hebben wat je op 60 graden kunt wassen. Kies dan vooral niet voor een kussen met dons, aangezien huisstofmijt dol is op dons. Zweet je flink veel in bed? Ga dan voor een kussen van bijvoorbeeld katoen. Katoen is vocht absorberend en kan prima gewassen worden. Let dus goed op of jij bepaalde specifieke lichamelijke kenmerken hebt die een rol kunnen spelen als je een kussen gaat uitzoeken. Daarnaast is je matras ook niet geheel onbelangrijk. Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat hoe zachter je matras is, hoe dunner je kussen dient te zijn. Als je slaapt op een zacht matras, zak je lekker weg in bed. Dit betekent dat je nóg dieper wegzakt met een zwaarder dikker kussen. Je hebt dan grote kans dat je de volgende ochtend stijf wakker wordt. Slaap jij op een steviger en dikker matras? Ga dan voor een stevig, dik kussen, zodat je voldoende ondersteuning hebt. Wat bovendien ook belangrijk is om mee te nemen in je keuze voor een kussen, is jouw favoriete slaaphouding. Ben jij een buikslaper of hou je ervan om op je rug of juist zij te slapen? Elke slaappositie kent voor- en nadelen. Een dunner en zachter kussen is voor menig buikslaper heel comfortabel. Je nek wordt dan amper belast. Als je het liefst op je rug slaapt, dan kan een dik kussen niet ontbreken. Doordat je een holle rug hebt, kan je nek beter ondersteund worden met een dik kussen. Ben je een echte zijslaper? Kies een dik kussen om zowel je hoofd als je nek voldoende te ondersteunen. Er ligt namelijk veel druk op je schouders.

Welke vulling voor jouw hoofdkussen?

Er zijn allerlei soorten vullingen voor je kussen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een vulling gaan van veren, maar wat dacht je van wol, latex, traagschuim of een synthetische vulling? Prefereer je een zacht kussen, dan zijn dons en veren een prima optie als vulling. Bij een synthetische vulling gaat het om de hoeveelheid bolletjes polyester die de hardheid van je kussen bepalen. Traagschuim is uitstekend voor je nek en rug. Een traagschuim kussen zal zich meer vormen naar jouw lichaam. Wol als vulling is geschikt voor als je veel zweet gedurende je slaap. Kies dus een vulling die goed bij jou en je lichaam past. Wil je meer informatie over kussens of andere slaapproducten? Ga dan naar slaaponline.