Erikcook
Image default
Health

Het effect van slaap op hoofdpijn

Het effect van slaap op hoofdpijn

Slaap is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en een van onze meest fundamentele menselijke behoeften. Tijdens onze slaap zijn onze hersenen op hun actiefst. Het is een tijd waarin ze zich kunnen verjongen, herinneringen kunnen consolideren en informatie van een hele dag kunnen sorteren, klaar om ‘s morgens opnieuw te beginnen.Het kan voorkomen dat je hoofdpijn bij slaap krijgt. Hoe kan en komt dat?

Enkele vragen waarmee men vaak zit zijn:
1. Hoe lang moet ik slapen?
2. Niet genoeg slaap
3. Te veel slaap
4. Ontspannen voor het slapen gaan

Voor het lichaam betekent slaap dat het zich kan herstellen van de voorbije dag, spieren en weefselcellen kan herstellen en opbouwen en alle overdag opgenomen gifstoffen kan opruimen. Een goede nachtrust kan een grote invloed hebben op onze algemene levenskwaliteit en geeft ons het gevoel klaar te zijn voor de volgende dag, terwijl een slechte nachtrust ons angstig kan maken en moeite kan kosten om de volgende dag door te komen.

Ad 1. Hoe lang moet ik slapen?

Hoewel iedereen een iets andere hoeveelheid slaap nodig heeft om goed te functioneren, hebben de meeste volwassenen ongeveer acht uur goede slaap per nacht nodig.

Ad 2. Te weinig slaap

Een gebrek aan slaap heeft ernstige gevolgen voor het functioneren van onze hersenen en kan allerlei problemen zoals depressie veroorzaken.

Kan te weinig slaap leiden tot hoofdpijn? Ja – studies hebben aangetoond dat mensen die gemiddeld slechts zes uur slapen aanzienlijk vaker en ernstiger hoofdpijn hebben dan degenen die langer slapen.

Ad 3. Te veel slaap

Het is bekend dat te weinig slaap hoofdpijn veroorzaakt, maar misschien is het verrassend dat te veel slapen ook een effect kan hebben. Een langere nachtrust in het weekend na een stressvolle week kan leiden tot een snelle afgifte van neurotransmitters. Deze vertellen uw bloedvaten om zich te vernauwen of te verwijden, wat op zijn beurt hoofdpijn veroorzaakt. In plaats van het hele weekend in bed te slapen, kunt u beter proberen uw lichaam te ontspannen terwijl u wakker bent – probeer bijvoorbeeld yoga of meditatie.

Ad 4. Ontspannen voor het slapen gaan

Beperk de schermtijd: door de toename van het gebruik van elektronische handapparaten, van e-readers tot smartphones, wordt het steeds moeilijker om in slaap te vallen. Men vreest dat het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen, het melatonineniveau in het lichaam kan onderdrukken, een hormoon dat helpt bij het slapen.

Deze chemicaliën regelen onze lichaamsklok, wat betekent dat het langer kan duren om in slaap te vallen. Urenlang naar uw telefoon staren kan leiden tot vermoeide ogen, nekpijn en hoofdpijn, dus het is een goed idee om de elektronica een uur voor het slapengaan uit te schakelen om uw hersenen te helpen tot rust te komen.

Neem een warm bad: Om deze techniek optimaal te laten werken, moet je ervoor zorgen dat je bad alleen warm is en niet te heet, om je lichaam te helpen de ideale temperatuur te bereiken om te rusten. Als u dit regelmatig doet, kan het uw lichaam helpen herkennen dat het einde van de dag nadert en het binnenkort tijd is om naar bed te gaan.

Organiseer je gedachten: Pak een notitieboekje en schrijf al je zorgen van de dag op, alle andere gedachten en alles wat je gedaan moet krijgen. U kunt dan gaan slapen met een volledig heldere geest, wetende dat deze dingen zijn opgeschreven, klaar om ‘s ochtends door te werken.

Een kopje thee: Uiteraard houdt een kop koffie voor het slapen gaan je wakker, maar een lekker warm kopje cafeïnevrije kruidenthee kan helpen om het lichaam te ontspannen en te kalmeren.

Waarom probeert u deze tips niet vanavond en de komende week? U zult snel genoeg een verschil merken in de kwaliteit van uw slaap, wat leidt tot veel productievere dagen.

sleep