Erikcook
Image default
Business

Maak je rieten dak brandveilig

Rietwerk is een eeuwenoude ambacht. Er zijn dan ook nog steeds genoeg mensen die graag een rieten kap bij hun huis willen. Het geeft een elegant en knus aanzicht en is vooral populair bij vrijstaande huizen. Hoewel het tegenwoordig al veel minder aan de orde is dan vroeger, maken nog steeds veel mensen zich zorgen om de brandveiligheid van zo’n rieten dak. Dit artikel geeft je tips om je rieten dak zo brandveilig mogelijk te maken.

 

In Nederland moeten rieten daken aan bepaalde eisen voldoen. Het is dan ook verstandig om het riet te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo’n rietdekkersbedrijf weet precies waar zij mee bezig zijn en leggen vakkundig een rieten dak. Vroeger werd een rieten dak gezien als een teken van armoede. Best raar, want tegenwoordig straalt het juist welvaart uit. Vroeger werd er vaak enkel riet op het dak gelegd. Dit kon je dan van binnenuit zien en het was absoluut niet brandveilig. Door alle voorwaarden waar een rieten dak tegenwoordig aan moet voldoen, is het al een stuk brandveiliger. 

 

Een stalen constructie onder het dak maakt het dak in zijn geheel nog brandveiliger. Het laat eventuele brand van buitenaf namelijk niet doorslaan naar binnen. Daarbij zijn rieten daken vaak voorzien van sprinklers. Deze detecteren de brand en zorgen er hiermee voor dat de brand niet doorslaat maar zo snel mogelijk weer gedoofd wordt. 

 

Tot slot is het aan te raden om een bliksemafleider te plaatsen in de buurt van het dak. Blikseminslag is namelijk de nummer een brandoorzaak bij vrijstaande woningen. Wanneer je ervoor zorgt dat de bliksem niet meer in kan slaan, verklein je de kans op brand ook aanzienlijk. Je kunt beter wat meer geld steken in het voorkomen van een brand. Wanneer er toch brand uitbreekt zijn de reparatiekosten namelijk nog veel meer.