Erikcook
Image default
Pets

Paard en voeding veilig in balans met Equilin

Goed en gezond voeren van paarden is minder eenvoudig dan je denkt. Simpelweg de goedkoopste paardenvoeding kopen in de winkel met wat water en ruwvoer en dit aan je paard voeren is niet het allerbeste wat je kunt doen. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten en dat lichten we hieronder toe met enkele tips én misvattingen over paard en voeding door Equilin!

Paard en voeding volgens ‘Het Nieuwe Voeren’

Paarden zijn buitendieren en staan daarom meestal buiten in de wei lekker te grazen. Een paard eet gemiddeld 14-16 uur per dag! Best veel dus. De opvatting die tot voor kort nog heerste, was dat een paard 1 kg hooi moest krijgen per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Inmiddels is deze opvatting achterhaald en weten we, door wetenschappelijke studies, dat een paard ten minste het dubbele aan ruwvoer moet krijgen om het paard gezond te houden en het een tevreden gevoel te geven. Hierbij is de kwaliteit van de ruwvoer natuurlijk óók van belang. De enige juiste manier om hier achter te komen, is om een ruwvoer advies aan te vragen. Wat je in ieder geval moet weten is dat ruwvoer niet mag broeien, beschimmeld of stoffig mag zijn.En houd er rekening mee dat kuilgras meer water dan hooi bevat, waardoor je meer kg moet voeren om aan dezelfde hoeveelheid voeding te komen.

Altijd zo vers mogelijk water

Een paard hoort veel schoon water te drinken. Zorg dat je paard daarom altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Niet alleen in de weide maar ook in de stal. Een paard drinkt al gauw 15 tot 30 liter water per dag. Afhankelijk van het weer en staat van het paard. Het water moet ook niet koud zijn.

Wisselen van het rantsoen

Het wisselen van het rantsoen bij een paard moet geleidelijk gebeuren. Een wisseling van krachtvoer dient ongeveer na een week te gebeuren waarbij de oude krachtvoer langzaam afgebouwd dient te worden en de nieuwe krachtvoer op te bouwen.Dit reden is om stofwisselingsproblemen te voorkomen. Ditzelfde geldt voor overstappen op andere partijen hooi of kuilgras. De spijsvertering van paarden is gevoelig en kan daarom heftig reageren. Ook hiervoor geldt dus langzaam overschakelen naar een nieuwe partij ruwvoer.

Kleine porties gedurende de dag

Ondanks dat een paard vrij groot kan zijn, is de maag relatief klein. Omdat de maag dus relatief klein is, kan bijvoorbeeld een volwassen paard van ca. 600kg niet meer dan 3kg krachtvoer per maaltijd verwerken. Daarom is het advies om krachtvoer verspreid over de dag te geven in kleine porties per maaltijd. Tip; meng altijd wat ruwvoer met het krachtvoer, dit vergt namelijk meer kauwwerk van het paard wat beter werkt voor de vertering.

Te lekker? Dan vaak niet zo gezond!

Wat voor wij als mensen geldt, geldt ook voor paarden als het gaat om de smakelijkheid van brokjes. Want lekker eten doen we natuurlijk graag. Maar als je we via die maatstaf ons dieet zouden samenstellen, dan zou het al snel vol zitten met extra suikers en andere ongezonde toevoegingen. Dit geldt ook in de meeste gevallen voor krachtvoer voor het paard. Als je paard telkens dit lekker allemaal opeet, geef je het paard onbewust veel te veel extra suikers. En wanneer je ook al meer ruwvoer geeft, waar ook eiwitten, koolhydraten en vetten in zitten,. loop je het risico al gauw je paard te overvoeden. Daarom gaat ‘Het Nieuwe Voeren’ principe uit dat de je krachtvoer aanpast aan de hoeveelheid ruwvoer. Alleen zo houd je je paard gezond en fit. De paardensupplementen van Equilin  (zoals glucosamine in poeder voor het paard en magnesium voor paarden ) bevatten geen toegevoegde suikers en zijn daarom veel gezonder dan andere brokjes. Maar juist omdat ze minder suiker bevatten, is het voor het paard even wennen. We noemen dit smaakgewenning.

https://equilin.eu/